65+ Yaşlı Hakları Derneği’nden, seçimden önce adaylara Yaş Dostu Kent Sözleşmesi’ni imzalama çağrısı 

Türkiye’nin hızla yaşlandığı, 65 yaş ve üstü insanlarımızın genel nüfus içindeki oranının yüzde 10’u geçtiğini ve bu oranın önümüzdeki yıllarda hızla artacağını hatırlatan 65+ Yaşlı Hakları Derneği, seçim döneminde gözden kaçırılan başka bir gerçeğin altını çiziyor. Seçmenler arasında yaşlı ve yaşlanmakta olanların oranı çok daha yüksek. YSK verilerine göre, her 5 seçmenden biri 60 yaş ve üstü. Yani ya yaşlanma yolunda, ya da yaşlı… 65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Bu, yaklaşan yerel seçimde göreve talip olan adaylarımızın dikkate alması gereken bir durum. Üstelik yaşlı seçmenin oy vermek konusunda, son derece ısrarlı olduğunu en iyi yine adaylarımız biliyor” dedi.

65+ Yaşlı Hakları Derneği, seçimden önce adaylara Yaş Dostu Kent Sözleşmesi’ni imzalama çağrısında bulundu. Prof. Kazancıoğlu, yaşlılar için hizmet üretmenin siyasetçiler için de öncelik kazandığını belirterek, yaşlılığı bir sorun yumağı olarak görmenin hata olacağını vurguladı. Kazancıoğlu, “Yaşlılığı, yaşamın doğal evresi olarak kabul etmemiz, yaşlılara hizmet götürmeyi bir iyilik ve yardımseverlik tercihi olmanın ötesinde, insan olmaktan gelen tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın aracı olarak görmemiz gerekiyor” dedi.

“Nihai amaç, belediyelerin Yaş Dostu Kentler Ağı’na üye olabilecek duruma gelmesi

65+ Yaşlı Hakları Derneği yıllardır çok sayıda Belediyeyle yürüttüğü çalışmalardan, sahada gerçekleştirdiği taramalardan, uzman ve akademisyenleri bir araya getirdiği atölyelerden hareketle Belediye yönetimine aday olan siyasetçilerin, faaliyet planlarına alabileceği bir dizi somut hedeften oluşan bir “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi” oluşturdu.

Sözleşme, hedefleri iki yıllık ve beş yıllık vadeye göre ayırıyor. İki yıllık vadede, ağırlıkla Belediyenin kendi içinde yapacağı, yaşlılık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturma eğitimleri ve belediye birimleriyle ilgili temel düzenlemeler var. Ayrıca yasal bir hak olan ücretsiz toplu taşımanın güvence altına alınması da kapsanıyor. Beş yıllık vadede ise, daha kapsamlı planlama ve bütçeleme gereken hedefler var. Belediyenin en az bir, tam donanımlı ve uzman personelli yaşlı yaşam merkezi kurması, bu hedeflerin başında geliyor. Ayrıca, kendi yaşlısına bakan kişilere, her hafta en az yarım gün serbest kalabilecekleri şekilde bir destek programı başlatılması öngörülüyor.

65+ Yaşlı Hakları Derneği bu sözleşmeyle beş yıllık dönemin sonunda belediyelerin, yaşlı hemşehrileri için hak temelli hizmet anlayışı geliştirmesini, yaşlıları muhtaç değil, hak sahibi bireyler olarak görmesini, karar verme süreçlerine dahil etmesini hedefliyor. İki yıllık ve beş yıllık olarak iki aşamalı olarak belirlenen bu hedeflerin nihai amacı, belediyenin Dünya Sağlık Örgütü’nün oluşturduğu “Yaş Dostu Kentler Ağı”na üye olabilecek duruma gelmesi.

Yaş Dostu Kent Sözleşmesi’nden kısa başlıklar:

İki yıl içinde hedeflenenler:
-Yaşlılar için tek noktada çözüm
-Çağrı Merkezi’nde yaşlılar için özel düzenleme
-Yalnız yaşayan yaşlılarımız için alarm butonu uygulaması

Belediye bünyesinde

-Çalışanlar için yaşlı farkındalık eğitimleri
-Yaşlılara yönelik şiddet, ihmal, istismar ve sömürüye karşı bilinç oluşturma
-Yetkinlik belirleme, kurum içi eğitim, uzman istihdamı
-Yaşlıların beklentilerini karşılayacak, erişebilecekleri gündelik kurslar
-Yaşlıları ayrıştırmayan sosyal ve kültürel faaliyetler
-Yalnız yaşayan yaşlıların konutlarını güvenli ve yaşlı dostu hale getirmek
-Yaşlılar için engelsiz, erişilebilir kullanım alanları
-Ücretsiz toplu ulaşım güvencesi

Beş yıl içinde hedeflenenler

-En az bir tam donanımlı yaşlı yaşam merkezi
-Kendi yaşlısına bakan hemşehrilere destek programı
-Gönüllü gençlerimizle yaşlılarımız için kuşaklararası program
-Yaşlılar için dijital uçurumu kapatmak
-Yaşlıların hizmet ve tesislere ulaşımını kolaylaştıracak ek araçlar
-Yaşlı hemşehrilerin karar alma süreçlerine katılmalarını sağlayacak kurumsal çözümler
-Yaşlıların kent bilincini canlı tutabilmek için kent belleğini korumak
-Stratejik planda kapsama, bütçede kaynak
-DSÖ Yaş Dostu Kentler ağına üyelik başvurusu

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir