İstiridye Mantarı Nedir? Faydalı Mı? Nasıl Yenir? Etten Daha Lezzetli Harika Bir Tarifi
Doğada sonbahar mevsiminde daha çok kayın ve kavak ağaçlarının altında yetişen istiridye mantarı istiridyeye benzeyen şekli sebebiyle bu ismi almıştır. Kavak ağaçlarının dibinde çok yetiştiği için kavak mantarı olarak da bilinir.
İSTİRİDYE MANTARI FAYDALARI
- Antibiyotik özelliği ile sürekli hastalanan kişiler için bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir.
- İçeriğindeki demir ve kalsiyum ile çocukların gelişimine destek olur. Demir ve folat içerdiği için kansızlık çeken çocuklara ve yetişkinlere iyi geldiği bilinir.
- İstiridye mantarı yüksek oranda potasyum içerir.
İSTİRİDYE MANTARI NASIL YENİR?
İstiridye mantarı, özellikle Uzak Doğu mutfağında yaygın kullandığı bir gıda malzemesidir. Bizim mutfağımızda da yeni yeni yaygınlaşan bu mantar çeşidi en çok sote edilerek et yemeklerinin yanında servis ediliyor.
Wrap gibi tavuklu, sebzeli veya kırmızı etli dürümlerin içine de çok yakışan istiridye mantarı sadece soya sosu ile bile pişirilebilir. Kültür mantarını kullandığınız tüm tariflerde istiridye mantarını kullanabilirsiniz.
İSTİRİDYE MANTARI SOTE TARİFİ
Malzemeler
- 500 gram mantar
- 1 kırmızı soğan yemeklik doğranmış
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 2 diş doğranmış sarımsak
- 1 çay kaşığı limon kabuğu
- Tuz
- Zeytinyağı
Patates püresi için;
- 4-5 orta boy patates küp doğranmış
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Yapımı
- Püre için patates süt tereyağı ve tuzu bir tencereye alıp yumuşayana kadar pişirelim.
- Ezici yardımıyla ezip kaşar peyniri ilave edelim karıştıralım.
- Hardal kırmızı soğan sarımsak limon kabuğu tuz karabiber pul biber ve zeytinyağını bir kabın içerisine alıp iri doğranmış mantarları ilave edelim güzelce karıştırıp 30-45 dakika sosuyla bekletelim.
- Tavayı ateşe koyarak iyice kızmasını bekleyelim ve mantarları ilave edelim yumuşayana kadar arada ters düz ederek pişirelim.